top of page
ΑΡΧΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΥΚΛΟΥ
Το Μεγάλο μας Τσίρκο.jpg

Το Θέατρο

ως Ιστορική Πηγή

Ζητήματα Εθνικής Ταυτότητας

στο Νεοελληνικό Θέατρο

κατά την Περίοδο της Δικτατορίας

17.00 - 20.00

17 Απριλίου 2022   

Θεωρητικό

Webinar

Online

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ:

Βαλένα Παπαδοπούλου

Programm_B1_edited.jpg

Ζητήματα Εθνικής Ταυτότητας

στο Νεοελληνικό Θέατρο

κατά την Περίοδο της Δικτατορίας

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 βρίσκει το ελληνικό θέατρο σε μια τροχιά  ανάπτυξης και σκηνικής, όσο και συγγραφικής ελευθερίας με αποτέλεσμα η περίοδος ανάμεσα στο 1960 και στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας να είναι ταυτισμένη με μια γενικευμένη άνθιση σε όλους τους τομείς. Με την ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος ανακόπτονται βίαια και όλες οι προσπάθειες για σκηνική πρωτοπορία, εξωστρέφεια και συγγραφικό πειραματισμό. Τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η προληπτική λογοκρισία, η αυτολογοκρισία των συγγραφέων και το κλείσιμο μερικών από τους πιο πειραματικούς θιάσους της εποχής επιβάλλουν ένα νέο, ζοφερό πλαίσιο δημιουργίας. Κατά συνέπεια, το ελληνικό θέατρο κατά τα χρόνια της δικτατορίας χαρακτηρίζεται από μια στασιμότητα, αλλά και ανακύκλωση παλαιότερων θεματικών.

Παράλληλα, ένα από τα βασικά ζητήματα, που αναδύονται σταδιακά και απασχολούν σκηνοθέτες και συγγραφείς, περιστρέφεται γύρω από την προσέγγιση της ιστορίας και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Επιμέρους ζητήματα όπως αυτό της ιστορικής συνέχειας, της σχέσης με την αρχαιότητα, της εθνικής υπόστασης και καταγωγής διαπερνούν αρκετές από τις πιο εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις της εποχής της επταετίας. Το εθνικό αφήγημα εμφανίζεται συχνά, διαφορετικά σκιαγραφημένο, τόσο στα οργανωμένα από τη Χούντα θεάματα προπαγάνδας, όσο και σε μεμονωμένες απόπειρες ανεξάρτητων θιάσων.

Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε το ζήτημα της προσέγγισης της εθνικής ταυτότητας μέσα από το ελληνικό θέατρο στα χρόνια της δικτατορίας. Θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένες παραστάσεις των κρατικών σκηνών, του ελεύθερου θεάτρου, όπως και στις παραστάσεις που δόθηκαν εντός του φοιτητικού κινήματος, επιχειρώντας να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν τους προβληματισμούς γύρω από την εθνική ταυτότητα.

Επιπλέον, έχοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών θα αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους τα εθνικά ζητήματα εκφράζονται σκηνικά και συγγραφικά, αντιπαραβάλλοντας τα θεάματα που προωθούσε το καθεστώς με τα ελάχιστα, πλην υπαρκτά δείγματα, πειραματισμού. Το σεμινάριο έχει ως βασικό σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης του θεάτρου με την ιστορία και απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους θεατρολογίας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

megalo-tsirko.jpg
to_megalo_mas_tsirko_3.jpg
to-megalo-mas-tsirko.jpg

Το μεγάλο μας Τσίρκο, 1973

pano2.jpg

Το Θέατρο ως Ιστορική Πηγή

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

177487874_951734415633458_25275045253887

ΒΑΛΕΝΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Βαλένα Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών

του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια

στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα «Θεατρικές & Κινηματογραφικές Σπουδές».

Programm_B2_edited.jpg
Εισηγητές
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΕΓΓΡΑΦΗ 

Ο Θεωρητικός Κύκλος σπουδών αποτελεί έναν ανεξάρτητο κύκλο, τον οποίο οι εκπαιδευόμενοι/ες μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρο ή να επιλέξουν μεμονωμένα μαθήματα.

Κόστος:


Πληροφορίες &

Δηλώσεις συμμετοχής:​

  • Facebook


inbox στο facebook

moai_lg_BL_edited.jpg
Programm_B2_edited.jpg
bottom of page