Εισαγωγή στο
DIGITAL - WEB THEATRE
Πολυπρισματικές
Οπτικές & Εργαλεία
των Παραστατικών Τεχνών
στον Ψηφιακό Κόσμο
Εισηγητές/τριες:
Έλενα Σταματοπούλου
Ελένη Ντάγκα
Μαίρη Μαραγκουδάκη
Σόνια Σαμαρτζίδου
Τάσος Σκλαβούνος
Βασίλης Κομματάς
ΕΝΑΡΞΗ:
15 Νοεμβρίου 2021
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ:
18.00 - 21.00
Εισαγωγή στο DIGITAL - WEB THEATRE
Α΄ Kύκλος
12 μαθημάτων
Το θέατρο είναι μια συλλογική, μοναδική στο είδος της εμπειρία που βιώνεται ζωντανά και το παρακολουθεί κανείς με όλες του τις αισθήσεις σε ένα χώρο γεμάτο ατμόσφαιρα, με τη θερμότητα των σωμάτων, τους ήχους, το φως, τη μυρωδιά τα μεταδοτικά γέλια κ.τ.λ. Η συγγένεια θεάτρου και σύγχρονης τεχνολογίας μετρά πολλά χρόνια και έχουμε γίνει μάρτυρες της στενής τους σχέσης μέσα από αξέχαστες παραστάσεις. Ωστόσο, τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν για τη φυσική παρουσία του θεατή στον χώρο της παράστασης. Τι γίνεται όταν η σχέση αυτή αλλάζει και το θέατρο δημιουργείται αποκλειστικά διαδικτυακά; Για κάποιους αυτό διαταράσσει την οντολογία του θεάτρου με ενδεχόμενο ενός μελλοντικού θανάτου του, για άλλους είναι μια δημιουργική διαδικασία μετεξέλιξης του. Αναλογικό ή ψηφιακό θέατρο το ερώτημα είναι ένα. Τι θέατρο θέλουμε;
Ψηφιακά μέσα και παραστατικές τέχνες:
Μια εισαγωγή στο ψηφιακό θέατρο.
Το ψηφιακό θέατρο είναι μια υβριδική μορφή τέχνης δεν μπορεί να συγκριθεί και ούτε να αντικαταστήσει το αναλογικό, ανήκει στον ευρύτερο θεατρικό χώρο με τη μορφή ενός εναλλακτικού πεδίου έρευνας και πρακτικής . Η τεχνολογία στη συνάντηση της με τις τέχνες και ειδικότερα με το θέατρο κρύβει υποσχέσεις αλλά και «απειλές» που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στη δυστοπία της καραντίνας που διατάραξε τον ατομικό και συλλογικό μας χώρο συρρικνώνοντας τον, κάνοντας τον έναν μέσα χώρο ένα χώρο ιδιωτικό, η ανάγκη για επιστροφή στο δημόσιο, στον έξω χώρο τον συλλογικό συνεχώς μεγαλώνει. Πως μπορεί λοιπόν το ψηφιακό θέατρο να είναι ένας χώρος αλληλεπίδρασης ένα όργανο συλλογικό που η χρήση της τεχνολογίας θα είναι επιλογή και όχι άλλο ένα υπόλειμμά της καραντίνας; Αν η λέξη-κλειδί στο θέατρο είναι η «διάδραση» οι καλλιτέχνες μέσω του ψηφιακού θεάτρου μπορούν να βρουν τρόπο για να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο με τους θεατές.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εισαγωγικό και δημιουργήθηκε για να ανοίξει έναν διάλογο με αφορμή τους παραπάνω προβληματισμούς. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να γνωριστούν με τα ψηφιακά μέσα στις παραστατικές τέχνες και το ψηφιακό θέατρο και να μπορούν να πειραματιστούν σε ένα πρώτο επίπεδο με τις διάφορες χρήσεις τους. Το πρόγραμμα έχει έναν εισαγωγικό κύκλο 12 μαθημάτων. Τα μαθήματα θα είναι θεωρητικά και πρακτικά ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ατομικές και ομαδικές εργασίες με τελικό στόχο την δημιουργία ενός work in progress.
Τα μαθήματα είναι τρίωρα, θα γίνονται κάθε Δευτέρα 3-6 μ.μ. και απευθύνονται σε ερασιτέχνες, καλλιτέχνες, φοιτητές/φοιτήτριες καλλιτεχνικών σχολών αλλά και άτομα που θα επιλέξουν να επενδύσουν τον χρόνο τους στην εξερεύνηση του ψηφιακού μέσου στις παραστατικές τέχνες και το ψηφιακό θέατρο. Θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας zoom και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα πρέπει να έχουν μία συσκευή σύνδεσης (smartphone, laptop, tablet, pc) στην πλατφόρμα και ένα smartphone (ή φωτογραφική μηχανή, κάμερα ,συσκευή ηχογράφησης). Παράλληλα, θα λειτουργεί και ψηφιακή τάξη, όπου θα ανεβαίνει το συνοδευτικό υλικό των μαθημάτων.
Ολοκληρώνοντας τον πρώτο εισαγωγικό κύκλο ο/η συμμετέχοντας/ουσα θα:
-
έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις για το ψηφιακό θέατρο
-
γνωρίσει και εξοικειωθεί με τα ψηφιακά μέσα καταγραφής και βασικές τεχνικές γνώσεις χρήσης τους
-
ανακαλύψει νέους τρόπους θέασης του θεάτρου
-
πειραματιστεί με αυτή την υβριδική μορφή τέχνης
-
αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορεί να δοκιμάσει και σε άλλες παραστατικές τέχνες
-
μάθει να δουλεύει ομαδικά για την επίτευξη ενός συλλογικού work in progress
-
οξύνει την αντίληψη και τα εκφραστικά του/της μέσα
-
απολαύσει ένα ταξίδι με τον εαυτό, την ομάδα και το θέατρο.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ